Beleggingspand kopen – privé of zakelijk?

Wanneer u een eigen bedrijf heeft, kunt u een beleggingspand op twee manieren aankopen, namelijk privé of zakelijk. Deze keuze heeft meer gevolgen dan u misschien denkt, en kan bij de Belastingdienst later niet meer worden aangepast. Daarom is het erg belangrijk om deze keuze weloverwogen te maken.

Wat is het doel van het beleggingspand?

Waar het pand voor wordt gebruikt is belangrijk. Als het pand geen rol speelt in uw bedrijfsactiviteiten dan kunt u het als privévermogen opgeven. Wanneer het pand alleen zakelijk wordt gebruikt, bent u verplicht het pand onder het ondernemingsvermogen te rekenen. Wanneer het pand zowel privé als zakelijk wordt gebruikt moet er worden gekeken of het pand bouwkundig gesplitst kan worden.

Een bouwkundige splitsing

Een bouwkundige splitsing houdt in dat voor zowel het privé als zakelijke gedeelte van het pand een eigen ingang en eigen voorzieningen gerealiseerd kunnen worden. Wanneer dit mogelijk is bent u verplicht die splitsing door te voeren. Dit zou betekenen dat de bedrijfsruimte op de balans van uw bedrijf komt te staan en de woonruimte tot uw privévermogen wordt gerekend. Wanneer het pand niet kan worden opgesplitst en het wordt ook niet overwegend privé of zakelijk gebruikt, dan mag u kiezen. Kiest u ervoor om het pand zakelijk te kopen dan moet u wel bepalen in welke verhouding het pand privé en zakelijk wordt gebruikt, dit heeft gevolgen voor uw zakelijke voordelen

Privé aankopen

Voordelen

  • De hypotheekrente en eventuele erfpacht op het woongedeelte zijn aftrekbaar in box 1.
  • De huuropbrengst is onbelast.
  • De verkoopwinst is onbelast.

Nadelen

  • De WOZ-waarde van het woongedeelte van het pand valt onder box 3. Hierover betaalt u maximaal 1,68% vermogensbelasting.
  • De onderhouds- en verbouwingskosten zijn niet aftrekbaar.

Zakelijk aankopen

Voordelen

  • U mag het pand afschrijven, dit betekent dat de winstbelasting van uw bedrijf zal dalen.
  • U heeft recht op investeringsaftrek, alleen van toepassing op het zakelijke deel van uw pand.
  • U mag de rentekosten, onderhoudskosten en verbouwingskosten aftrekken.

Nadelen

  • De verkoopwinst is belast.

Pas op voor box 1-heffing

Wanneer u van plan bent uw activiteiten als vastgoedondernemer uit te breiden, moet u oppassen dat uw privé vastgoed niet onder box 1 gaat vallen. Dit kan namelijk het geval zijn wanneer er geen sprake meer zou zijn van ‘normaal vermogensbeheer’. Om dit te bepalen wordt er voornamelijk gekeken naar de hoeveelheid arbeid die u zelf in uw investeringen steekt. Wanneer u voor de fiscus onder ‘meer dan normaal vermogensbeheer’ valt, betekent dit dat u in box 1 tot maximaal 52% belasting moet betalen over het behaalde rendement. Om dit te voorkomen kunt u het beheer van vastgoedbeleggingen in uw privébezit uit handen geven.

Specialist in Groningen

Kwaliteit en Service: dit zijn de kernwaarden waar Allooy voor staat. Wij focussen ons op de aan- en verkoop van beleggingspanden in Groningen. Alle panden in onze portefeuille zijn gelegen op de beste locaties van Groningen. Daarnaast doen wij iedere dag ons best om onze klanten zoveel mogelijk te ontzorgen.

Wij werken samen met een team van ervaren vastgoedspecialisten uit andere werkvelden. Van vergunningen en bouwtekeningen tot verbouwing en inrichting, wij kunnen u op al deze uiteenlopende vlakken bijstaan. Deze lijnen zijn kort, onze partners zijn allemaal gevestigd in ons kantoor aan de Oosterkade in Groningen.

Voor vragen, advies en aanbod van beleggingsvastgoed kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Reviews

Bevalt uitstekend

"Allooy Vastgoed heeft een belangrijke rol gespeeld bij het aankopen van nieuwe objecten. Professionele partij die ik van harte aanbeveel!”

Wouter Cruiming op Google
Goede ervaring

"Uitermate goede ervaring met deze mannen! Top service.”

Pascal de Lang op Google
Professioneel

"Roelof Bleeker en team zijn professioneel, altijd bereikbaar, deskundig, transparant, vertrouwd en eerlijk! Zodra ik vastgoed wil kopen stap ik naar de heer Bleeker.”

Ilhan mansiz op Google
Veel kennis

"Goed advies gekregen van Roelof Bleeker over de aankoop van een beleggingsobject. Ik heb Allooy Vastgoed leren kennen als een vriendelijke en professionele organisatie met veel kennis van de Groningse beleggingsmarkt.”

David Koops op Google
Gepassioneerd

"Roelof Bleeker en personeel zijn gepassioneerd, hebben verstand van zaken, en zetten de klant voorop. Alleen naar lovende woorden voor deze groep. ”

Sebas van Gils op Google

Contactgegevens

Allooy Vastgoed B.V.
Boterdiep 54
9712 LR Groningen

050 211 20 77

info@allooy.nl
www.allooy.nl