Hoe huurrendement vastgoedbelegging berekenen?

Beleggen in vastgoed is een veilige investering en geeft u een gegarandeerde opbrengst. Door vooraf het rendement op een mogelijke vastgoedbelegging te berekenen, weet u precies wat u kan verwachten. U wilt natuurlijk vooraf wel weten hoeveel uw vastgoedbelegging oplevert.

Let op! Er is een groot verschil tussen het bruto- en nettorendement bij een vastgoedbelegging. Vaak wordt de makkelijke rekensom gemaakt van maandelijkse huurinkomsten min de aankoopprijs, dit is het bruto rendement. In de praktijk is het echter zo dat het netto rendement van vastgoed enkele procenten lager ligt. Er moet natuurlijk wel rekening worden gehouden met verschillende bijkomende kosten.

Bruto huurrendement vastgoed berekenen

  • De jaarlijkse huuropbrengst delen door de aankoopprijs.
  • Vermenigvuldig de uitkomst met honderd om het bruto rendement te krijgen.

Voorbeeld:
Aankoopprijs: 300.000 euro excl. kosten.
Maandhuur (inclusief): 2.000 euro per maand.

Bruto huurrendement: (2.000 x 12) / 300.000 = 8%

Zoals eerder vermeld geeft dit percentage niet goed de werkelijke opbrengst weer. Om een goed beeld te krijgen van een mogelijke vastgoedbelegging berekent u het netto rendement.

Netto huurrendement vastgoed berekenen

Bij het netto rendement wordt er naast de aankoopprijs ook rekening gehouden met alle bijkomende kosten. Er zijn namelijk enkele eenmalige kosten die betaald moeten worden:

  • Overdrachtsbelasting
  • Notariële kosten
  • Eventuele kosten voor renovatie/ ontwikkeling
  • Eventuele makelaarskosten

Daarnaast zijn er enkele jaarlijkse of maandelijkse terugkerende kosten:

  • Rentekosten
  • Onderhoudskosten
  • Beheerkosten
  • Kosten VVE

Voorbeeld: 
Aankoopprijs: 320.000 euro incl. kosten.
Maandhuur (inclusief): 2.000 euro per maand.
Maandelijkse kosten (g/w/e, internet, TV, belastingen en onderhoud CV): 300 euro per maand.

Netto huurrendement: (2.000 x 12) – (300 x 12) / 320.000 = 6,37%

Zorg er dus voor dat u goed controleert welke extra kosten gepaard gaan met uw vastgoedbelegging.
Een handige tool: https://www.berekenhet.nl/beleggen/vastgoed-rendement-woning-verhuren.html

Specialist in Groningen

Kwaliteit en Service: dit zijn de kernwaarden waar Allooy voor staat. Wij focussen ons op de aan- en verkoop van beleggingspanden in Groningen. Alle panden in onze portefeuille zijn gelegen op de beste locaties van Groningen. Daarnaast doen wij iedere dag ons best om onze klanten zoveel mogelijk te ontzorgen. Wij werken samen met een team van ervaren vastgoedspecialisten uit andere werkvelden. Van vergunningen en bouwtekeningen tot verbouwing en inrichting, wij kunnen u op al deze uiteenlopende vlakken bijstaan. Deze lijnen zijn kort, onze partners zijn allemaal gevestigd in ons kantoor aan de Oosterkade in Groningen. 

Neem contact met ons op

Reviews

Bevalt uitstekend

"Allooy Vastgoed heeft een belangrijke rol gespeeld bij het aankopen van nieuwe objecten. Professionele partij die ik van harte aanbeveel!”

Wouter Cruiming op Google
Goede ervaring

"Uitermate goede ervaring met deze mannen! Top service.”

Pascal de Lang op Google
Professioneel

"Roelof Bleeker en team zijn professioneel, altijd bereikbaar, deskundig, transparant, vertrouwd en eerlijk! Zodra ik vastgoed wil kopen stap ik naar de heer Bleeker.”

Ilhan mansiz op Google
Veel kennis

"Goed advies gekregen van Roelof Bleeker over de aankoop van een beleggingsobject. Ik heb Allooy Vastgoed leren kennen als een vriendelijke en professionele organisatie met veel kennis van de Groningse beleggingsmarkt.”

David Koops op Google
Gepassioneerd

"Roelof Bleeker en personeel zijn gepassioneerd, hebben verstand van zaken, en zetten de klant voorop. Alleen naar lovende woorden voor deze groep. ”

Sebas van Gils op Google