De Opkoopbescherming

Door de nieuwe woningwet, welke 1 Januari 2022 actief is geworden, is het mogelijk geworden voor gemeentes om een opkoopbescherming in te stellen voor de gehele gemeente of voor delen hiervan. De gemeente Groningen heeft gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. De opkoopbescherming zal vanaf 1 maart actief worden in de gehele gemeente, behalve in de voormalige gemeente Ten Boer.

Zelfbewoningsplicht

De gemeente Groningen heeft met de opkoopbescherming een zelfbewoningsplicht ingesteld voor goedkope- en middeldure koopwoningen.  De opkoopbescherming wordt ingevoerd voor koopwoningen met een WOZ-waarde tot en met €305.500, -. De woning die aan deze criteria voldoet mag in de eerste 4 jaar niet verhuurd worden door de nieuwe eigenaar, echter zijn er wel uitzonderingen.

Uitzonderingen opkoopbescherming

Wel bestaan er uitzonderingen op de regeling. Een verhuurvergunning wordt in onderstaande gevallen nog wel uitgegeven:

  • U gaat de woning verhuren aan eerste en tweedegraadsfamilie, bijvoorbeeld aan uw kinderen, kleinkinderen maar ook aan uw zwager of stiefzus.
  • Tijdelijke ingebruikgeving tot 12 maanden is nog wel mogelijk, mocht u bijvoorbeeld voor een lange tijd op reis gaan.
  • Als de woning onlosmakelijk aan een winkel of bedrijfspand is verbonden.

Blijvende verhuurmogelijkheden

Natuurlijk blijven er nog mogelijkheden voor beleggers om beleggingsobjecten aan te kopen waarbij de opkoopbescherming niet actief is:

  • Woningen die al langer dan 6 maanden verhuurd worden, hier geldt geen zelfbewoningsplicht en kunt u dus blijven verhuren aan derden.
  • Woningen waar een onttrekkingsvergunning op zit, zoals een studentenhuis
  • Winkel en bedrijfspanden

 

Specialist in Groningen

Wij werken samen met meerdere vastgoedbeheerders in Groningen en weten welke beheerder bij uw vastgoed past.

Kwaliteit en Service: dit zijn de kernwaarden waar Allooy voor staat. Wij focussen ons op de aan- en verkoop van beleggingspanden in Groningen.

Alle panden in onze portefeuille zijn gelegen op de beste locaties van Groningen. Daarnaast doen wij iedere dag ons best om onze klanten zoveel mogelijk te ontzorgen.

Wij werken samen met een team van ervaren vastgoedspecialisten uit andere werkvelden. Van vergunningen en bouwtekeningen tot verbouwing en inrichting, wij kunnen u op al deze uiteenlopende vlakken bijstaan. Deze lijnen zijn kort, onze partners zijn allemaal gevestigd in ons kantoor aan de Oosterkade in Groningen.

Voor vragen, advies en aanbod van beleggingsvastgoed kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.