Verhuurdersvergunning Groningen

Vanaf 1 januari 2019 hebben verhuurders van kamers en/of appartementen aan studenten een verhuurdersvergunning nodig. Dit geldt eveneens voor bureaus die bemiddelen in woonruimte voor studenten. Zonder deze vergunning mag een woningeigenaar geen kamers en/of appartementen verhuren aan studenten.

Waarom de verhuurdersvergunning?

De verhuurdersvergunning is in het leven geroepen om slecht verhuurdersschap tegen te gaan. De meeste verhuurders doen het goed en houden zich netjes aan de geldende regels. Slechts een beperkte groep verhuurders zorgt voor wanpraktijken, zoals bedreiging, intimidatie, achterstallig onderhoud en het ten onrechte in rekening brengen van bemiddelingskosten. Door de verhuurdersvergunning kan de gemeente Groningen maatregelen treffen wanneer er sprake is van slecht verhuurdersschap. De gemeente Groningen kan maatregelen treffen door middel van het opleggen van een dwangsom, het toepassen van bestuursdwang of zelfs door middel van het intrekken van de verhuurdersvergunning.

Wie heeft een verhuurdervergunning nodig?

U verhuurt appartementen

  • U verhuurt appartementen aan studenten en in het gebouw of woonboot bevinden zich minder dan 3 wooneenheden. In dit geval heeft u geen verhuurdersvergunning nodig.
  • U verhuurt appartementen aan studenten en in het gebouw of woonboot bevinden zich meer dan 3 wooneenheden. In dit geval heeft u wel een verhuurdersvergunning nodig.
  • U verhuurt appartementen aan NIET-studenten. In dit geval heeft u geen verhuurdersvergunning nodig

U verhuurt kamers

  • U verhuurt kamers zonder onttrekkingsvergunning en in het gebouw of woonboot bevinden zich minder dan 3 wooneenheden. In dit geval heeft u geen verhuurdersvergunning nodig.
  • U verhuurt kamers zonder onttrekkingsvergunning en in het gebouw of woonboot bevinden zich meer dan 3 wooneenheden. In dit geval heeft u wel een verhuurdersvergunning nodig.
  • U verhuurt kamers met een onttrekkingsvergunning. In dit geval hoeft u niets te doen. Door de geldende onttrekkingsvergunning zult u automatisch een verhuurdersvergunning krijgen op grond van de nieuwe regelgeving.

Wat moet u als verhuurder doen?

Beschikt u reeds over een onttrekkingsvergunning? Dan hoeft u niets te doen en krijgt u van rechtswege een verhuurdersvergunning. Indien u minimaal drie kamers en/of appartementen in één gebouw aan studenten verhuurt dient u een verhuurdersvergunning aan te vragen. U heeft tot 1 juli 2019 de tijd om deze vergunning aan te vragen.

Conclusie

De nieuwe verhuurdervergunning is in het leven geroepen door de Gemeente Groningen om slecht verhuur gedrag aan te kunnen pakken. De gemeente Groningen wil op kunnen treden tegen “malafide huisjesmelkers”. De verhuurdersvergunning is wel degelijk een vergunning om als verhuurder zijnde rekening mee te houden. Niet alleen met de aanvraag van deze vergunning maar eveneens met het behouden van de vergunning. Als verhuurder dient u rekening te houden met hetgeen wat voor de gemeente geld als goed verhuur gedrag. Wanneer u dit niet doet loopt u het risico op sancties die de gemeente Groningen u kan opleggen met als gevolg dat de gemeente uw verhuurdersvergunning kan intrekken.

De gemeente Groningen heeft een uitgebreide toelichting op de verhuurdersvergunning. Deze toelichting is te raadplegen via: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2018-243666.html

Specialist in Groningen

Kwaliteit en Service: dit zijn de kernwaarden waar Allooy voor staat. Wij focussen ons op de aan- en verkoop van beleggingspanden in Groningen. Alle panden in onze portefeuille zijn gelegen op de beste locaties van Groningen. Daarnaast doen wij iedere dag ons best om onze klanten zoveel mogelijk te ontzorgen. Wij werken samen met een team van ervaren vastgoedspecialisten uit andere werkvelden. Van vergunningen en bouwtekeningen tot verbouwing en inrichting, wij kunnen u op al deze uiteenlopende vlakken bijstaan. Deze lijnen zijn kort, onze partners zijn allemaal gevestigd in ons kantoor aan de Oosterkade in Groningen. Voor vragen, advies en aanbod van beleggingsvastgoed kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Reviews

Bevalt uitstekend

"Allooy Vastgoed heeft een belangrijke rol gespeeld bij het aankopen van nieuwe objecten. Professionele partij die ik van harte aanbeveel!”

Wouter Cruiming op Google
Goede ervaring

"Uitermate goede ervaring met deze mannen! Top service.”

Pascal de Lang op Google
Professioneel

"Roelof Bleeker en team zijn professioneel, altijd bereikbaar, deskundig, transparant, vertrouwd en eerlijk! Zodra ik vastgoed wil kopen stap ik naar de heer Bleeker.”

Ilhan mansiz op Google
Veel kennis

"Goed advies gekregen van Roelof Bleeker over de aankoop van een beleggingsobject. Ik heb Allooy Vastgoed leren kennen als een vriendelijke en professionele organisatie met veel kennis van de Groningse beleggingsmarkt.”

David Koops op Google
Gepassioneerd

"Roelof Bleeker en personeel zijn gepassioneerd, hebben verstand van zaken, en zetten de klant voorop. Alleen naar lovende woorden voor deze groep. ”

Sebas van Gils op Google

Contactgegevens

Allooy Vastgoed B.V.
Boterdiep 54
9712 LR Groningen

050 211 20 77

info@allooy.nl
www.allooy.nl